"Askel kerrallaan" muistutan itseäni

5 VIIKKOA VAMMAUTUMISESTA

Aikamoinen loppukesä ja syksy tässä on ollut. Onpahan oppinut itsestänikin jotakin uutta.

Tosiaan. Jalka oli 2 viikkoa etupuoleisessa kipsissä, sen jälkeen sain ortoosin jonka kanssa kävelin n. viikon kepeillä. Sitten aloin vaan kaatumaan ortoosin päälle ja luotin sen kestävän minun painon, ja kestihän se.

Pari viikkoa sitten kävin taas KYS:llä sovitusti kipsimestaria tapaamassa ja sain toisen (samanlaisen) ortoosin jalkaan, josta nilkan lukitus on vapautettu 0-30'. Lisäksi sain kantalapun ortoosiin pohjalle. Lähtiessä suosittelivat pari päivää totuttelemaan keppien kanssa, en ole keppejä kohta tosiaan kuukauteen mukanani kantanut. Liikkuminen onnistuu ihan kivasti tämän "nilkasta avatun" ortoosin avulla, vaikka aikamoista köpöttelyähän tämäkin on. Huomaan väsyväni todella paljon pidemmillä kävelyrupeamilla, myös henkisesti. Muutaman kilometrin jälkeen kun alkaa koko ylävartalo huutamaan hoosiannaa lenkkaamisen vuoksi (selässä ja polvessa mulla on ennenkin ollut vikaa).

Tässä näkyy kuinka paljon ortoosissa on liikkumavaraa.

KIVUT
Oikeastaan jalka/akilles on kipeytynyt mitä pidemälle kuntoutuminen on edennyt, varsinkin ortoosin aukaiseminen liikkuvaksi on lisännyt tuntemuksia akilleksessä sekä kantapäässä. Pidemmillä kävelyillä kantapää puutuu helkkaristi. Varsin erikoisiakin tuntemuksia on, tässä just nyt ja edelliset parinpäivää on tuntunut että tonne akillekseen olisi ruutattu pari purkillista ice poweria ja sitä tökittäis neuloilla vaikutuksen tehostamiseksi.

Aina kun on enemmän tullut jalkaa rasitettua niin viimeistään seuraavana päivänä sen on huomannut kipuiluna.

Jalan lisäksi tässä on välillä pääkin kipeänä. Tekevää sorttia olevana tyyppinä on aika vaikeaa kökkiä kotosalla päivät aikaa kuluttaen. Tuntuu että muutama päivä viikosta on ihan suoraan ohi-päiviä milloinka huomaa olevansa täysin passivoitunut ja asioiden aloittaminen on ylitsepääsemättömän vaikeaa. Joinakin päivinä sitä taas on taistelutahtoa ja keksii milloin mitäkin mielekästä puuhaa. Viikonloput menee mukavasti perheen kanssa puuhaten, porukalla jaksaa liikkua ulkonakin paremmin.

Sitä on vaa uskottava että tämäkin loppuu joskus ja sitärataa. 

ORTOOSI POIS
Tällä viikolla minulla on fysioterapeutin tapaaminen KYS:llä ja käsittääkseni sille reissulle reppuun täytyy pakata myös oikean jalan kenkä mukaan. Olen (salaa) muutamia köpö-askelia ottanut ilman ortoosia ja aika todella oudolta se tuntuu. Ehkä se fyssari osaa neuvoa sitten mitä pitää tehdä. Vaimon kanssa pohdittiin että käyn sitten lisäksi yksityisellä fyssarilla jos ei kunnallisen neuvot tunnu riittävän.

Kommentit

  1. Isosti tsemppiä – ja vaimolle myös!

    Itsellä nyt 5kk takana jänteen katkeamisesta, helposti ärtyy kevyestäkin rasituksesta, mutta kävely sujuu kohtuullisesti korotuspalat kengissä.

    Mietin alkuun myös yksityisen ja julkisen fyssarin välillä, mutta en usko, että yksityisestä olisi ollut enempää apua kuin mitä julkisen kautta on saanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos viestistäsi!

      Fyssareilla on väliä. Nyt olen saanut KYS:llä keskinkertaista ja erinomaista ohjausta.

      Ei muuta ku rauhassa eteenpäin ja voimia kuntoutumiseen!

      -Topi

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ortoosi jalkaan ja menoksi.. melkein

Tapaturma: akillesjänne poikki