Ortoosi jalkaan ja menoksi.. melkein

ELÄMÄÄ ORTOOSIN KANSSA

4.9.2019 oli päivä jota kaksi viikkoa odotin; Ortopedi tarkistaisi jalan ja saisinko kipsin pois kahden viikon jälkeen.

No näinhän sinä kävi ja sain tilalle ortoosin ja luvan varata jalalle tuntemuksien mukaan.
Kipsi pois
Ensituntuma kahden viikon roikottamisen jälkeen

Nyt saan jalan pois ortoosista ja esimerkiksi pestyä sen liinalla tai suihkulla jos pystyy suihkussa istumaan ilman ortoosia. Kaikenlaiset kolaukset ja kolhut ilman ortoosia ovat vaaranpaikka joten saunomisen ilman ortoosia lääkäri vielä toistaiseksi kielsi.  Uusi tapaaminen ortopedian teknikon kanssa sovittiin muutaman viikon päähän, jolloin ortoosin plantaarifleksiota vapautetaan 20 asteen kulmasta 0 - 30 asteen kulmaan. Toivottavasti kävely sitten helpottaisi jos ortoosin tulee vähän liikkumavaraa

Lopulta ortoosin saaminen oli jopa pienoinen pettymys. Toki oli mahtavaa että pystyin seisomaan kahdella jalalla ja kädet vapautuivat muihin asioihin, mutta pidemälle matkalle tarvitsen ehdottomasti kepit. Ortoosin kanssa könkkääminen saa oikean jalan sekä selän melkoiseen virheasentoon, joten ihan mielellään kuljen ulkona keppien kanssa, onhan se myös vauhdikkaampaa niin. 

Päivittäin pyrin lenkkeilemään vähintään tunnin, välillä seisoskellen ja ihmetellen. Sain vaimolta bussikortin joten pääsen köröttelemään pitkin kyliä millonka haluan, vaikka sitten ihan ajankuluksi vain. Joinakin päivinä kotona meinaa seinät kaatua päälle ja mieli passivoitua mutta ulkoilu tuntuu auttavan aina tähän.

Koiria olen käyttänyt yksitellen hissukseen lenkillä ja ainakin lapinkoira tuntuu tajuavan ettei nyt saa vetää kun kävelen keppien kanssa. Yleensä on aika hanakka repimään ja riuhtomaan.. tosin vielä ei ole tullut yhtään oravaa vastaan, niitä se ei voi vastustaa.

Kyynärsauvakävely ortoosin kanssa on jo melko vauhdikasta puuhaa ja on mukavaa kun voi lepäillä ihan kahdella jalalla seisten. Vieläkin pidemillä matkoilla tuntuu rintalihaksissa että uudenlainden harjoite kyseessä.

Tässä havainnevideo kyynärsauvakävelystä kevyesti varaten:



SÄIKÄHDYS
Eilen aamulla linkkasin heräämisen jälkeen rappuja alakertaan ja keskellä portaita ortoosista kuului naksahdus ja toisen puolen lukitustappi irtosi itsestään ja jalka pääsi taipumaan pikkuisen yli. Sen hetken tuntui akilleksessa kipu joka loppui välittömästi. Päivän aikana lukitus aukesi uudemman kerran, jonka jälkeen "korjasin" lukituksen itse.


Täytyy kohta soitella ortopedian polille toimintaohjeita. Ei ole kovin hyvä jos ortoosin lukitus aukeaa kesken kävelyn ja kaiken lisäksi ortoosi tuntuu nyt lenksuvan itsestään vähän.
Pohkeen tilalla kuoppa oikeassa jalassa


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

"Askel kerrallaan" muistutan itseäni

Tapaturma: akillesjänne poikki